A nevem KongFan. H-nélkül.

2023. augusztus 04. 22:57 - GeekEmbeR

A zsúfolt szoba: “Kritika”

img_3627.jpeg

A kritika eredeti helye

A kritika durván földbe állította Tom Holland Apple sorozatát. Tény, nem egy világmegváltás de a negatív kritikák szerintem durván túloznak.

Könyvadaptációról beszélünk. Egy fiatal srác a főszereplő, aki már kölyök kora óta elég fura szerzet és tiniként egyre-másra olyan dolgokba keveredik, amik nem egy kimondottan fényes jövőt vetítenek előre. Aztán beüt a gond, gyilkossági kísérlettel vádolják meg. Egyetlen reménye egy fiatal egyetemi oktató/pszichológus, aki hamar elkezdi felismerni, hogy a fiúval valami nem stimmel.

Essünk túl a sorozat legnagyobb negatívumán. Egy olyan fordulatra húzza fel az évad első felét, amit szerintem bárki kitalál, aki látott már életében legalább 10 filmet. Én a 2. résznél már azonnal tudtam mire fog kimenni a játék. Nem akarom persze elrontani senki szórakozását, így nem mondom el, hogy pontosan miről van szó. De gyakorlatilag a 90-es évek tobzódott, az erre a fordulatra felhúzott sztorikban (és előtte is volt már ilyen persze, meg utána is). Szóval meglehetősen türelmetlenül és bosszankodva néztem a mini sorozatot egy jó darabig. Nem haragudtam rá de bosszantott, hogy ennyi időt elvisz ez a tök nyilvánvaló dolog. Egészen a 6. részig kell várni, mire a szereplők is kimondják, hogy mi a szitu. Pedig tényleg annyira nyilvánvaló trükköket használ, annyira át lehet látni a szitán… fogalmam sincs, hogy ennyire ügyetlenek voltak a filmesek, vagy szándékosan tették ennyire egyértelművé a megoldást de ez egyáltalán nem sült el jól. Igazából itt is azt érzem, mint a Ptolemy Grey-nél, hogy a mini sorozat formátum nem a legjobb ötlet volt. Ez filmként, feszesebbre vágva lehet jobban ütött volna.

Viszont a 7. résztől, mikor már nem kell kerülgetni a forró kását, egészen új erőre kap a sorozat. És nagyon érdekes helyzeteket teremt. És az addig is elég erős hangulat és a jól megírt párbeszédek, végre összeérnek. És elkezd egy nagyon súlyos témájú dráma összeállni. Itt-ott szájbarágós és hatásvadász 1-2 jelenet. Főleg mikor a főhősünk és a barátai már együtt beszélgetnek abban a bizonyos zsúfolt szobában, vagy pajtában. De működik. Persze meglehet magyarázni, hogy kellett ehhez ez az időhúzás… de szerintem nem. Én tényleg azt érzem inkább, hogy az alkotók elhitték, hogy most valami borzasztó nagy csavarral álltak elő.

Ugyan maga a fordulat ma már nem üt semennyire a túlhasználtság miatt, maga a sztori szerintem érdekes, mégha eléggé messziről is indít a történet. Legalábbis eleinte úgy tűnik, aztán szépen lassan rájön az ember, hogy kellettek ezek a sok évvel a fordulópont előtti események. Egyébként maga a történet sem találja fel a spanyol viaszt de annyira bicskanyitogató, sötét és gonosz… hát ember legyen a talpán akinek nem szorul ökölbe a keze bizonyos helyeken. Pontosan tudja a sorozat, hogyan játszon az ember igazságérzetével.

Az amerikai 70-es évek végi Manhattan remekül lett újrateremtve. Vizuálisan (baromi jól néz ki szerintem a film, a színek, az operatőri munka nagyon igényes) és zeneileg is. Ennek is megvan a maga erős hangulata, de a sztori melankolikus, szomorkás és depresszív atmoszférája is kellően hatásos. Nem egyszer pattanásig feszült 1-1 jelenet, vagy piszok érzelmes. És ez így, egy egészen érdekes egyveleget alkot.

Kis érdekesség: Néhány epizódot Mundruczó Kornél rendezett.

Viszont, amit nem lehet elvitatni a sorozattól az a színészi játék. Amanda Seyfried és Tom Holland, elképesztően erős alakítást nyújtanak! Hihető, érett, súlyos. Le a kalappal előttük, komolyan! Odáig is elmernék menni, hogy a pályafutásuk eddigi legnagyobb teljesítményét tették le arra a bizonyos asztalra. Míg Seyfried alakítása visszafogottabb, kevésbé látványos de jobban lekövethető és megérthető, hogy mi zajlik le benne pontosan, addig Holland teljesen kiszámíthatatlan (főleg a 2. felében) és olyan átlényegüléseket old meg… eszméletlen volt a fickó! Nyoma sincs a teszetosza Peter Parker-nek. Az el lett téve valami fiókba, nagyon mélyre. Hol dühöngő őrült, hol ijedt és szerencsétlen fiú, aki nem kell senkinek és még csak a felszínt kapargatom. Őszintén szólva teljesen megértem, hogy ez után egy kis szünetet tart a karrierjében, mert ezt a figurát így eljátszani, nem csak megterhelő lehetett de szerintem nyomot is hagyott benne.

Nem a legerősebb portéka az AppleTV+ szolgáltatónál de abszolút megérdemli a figyelmet, csak türelmesnek kell lenni vele. Azokat a negatív hangvételű kritikákat meg egyszerűen hagyjátok figyelmen kívül! Igényes, jó sorozat, kicsit többet képzel magáról, mint ami. De tud olyan dolgokat nyújtani, ami seggre fog ültetni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sorozatgeekseg.blog.hu/api/trackback/id/tr218186401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
A nevem KongFan. H-nélkül.
süti beállítások módosítása