A nevem KongFan. H-nélkül.

2023. május 26. 15:03 - GeekEmbeR

Star Wars: Jedihistóriák: “Kritika”

 img_3114.png

Nem igazán keltette fel az érdeklődésemet ez a sorozat, mikor bejelentették. Meg kell mondjam, eléggé hadilábon állok a Star Wars animációs dolgaival. A mindenki által imádott Clone Wars-t én ki nem állhatom. Nem tetszett a szögletes design, hogy 5 évadot kellett várni, mire kinőtte a dedót és elkezdett normális történetekkel foglalkozni. Az utólag legyártott záró évadot már meg sem néztem. Szerintem sokkal hangulatosabb és komolyan vehetőbb volt Tartakovsky CN-re gyártott nyúlfarknyi sorozata. Az Ellenállók sorozatot el se kezdtem nézni, a Visions 1. évada szerintem borzasztó hullámzó volt. Számomra az évad fele nézhetetlen volt.

Ami viszont piszkosul bejött, az a Lázadók. Ott is volt gondom a desing-nal (a fénykard kinézetét a mai napig nem tudom hova tenni) és eleinte úgy tűnt ez is inkább a fiatalabbakat veszi célba, de ott viszonylag hamar jött egy éles váltás az évad közben. Amikor megjelent a Főinkvizítor és csinált valamit. Na onnantól elkezdte az a sorozat nagyon is komolyan venni magát és csak néha engedte el magát és volt egy következetes történetvezetése. Illetve a Bad Batch sorozattal szemezek már egy ideje, de most már megvárom, hogy végigmenjen és csak utána kezdem el.

A Jedihistóriák szakított a korábbi sorozatok felépítésével és stílusával. Ez nem antológia sorozat de nem is egy nagy, összefüggő sztori, amit sok részen és sok évadon (bár már dolgoznak a 2. évadon) keresztül fognak majd mesélni. Valami fura öszvérjószág, ami csupán 2 karakterre fókuszál. A még a Jedi Rendben munkálkodó Dooku Mesterre és Ahsoka-ra. Mindketten kaptak 3-3 részt, ami az életük 1-1 pontjába enged betekintést. A koncepció érdekes de nekem voltak ezzel azért bajaim.

Egyrészt a részek egyike sem éri el még a 20 percet sem, ami szerintem totális hülyeség. Főleg egy 6 részes évadnál. Nagyon kevésnek érződik és például Dooku jellemtorzulása, ami a Sötét Oldalra vezeti, emiatt nagyon elkapkodottnak érződik. Megérkezik egy faluba, nyomoz. Látja, hogy nagyon nem úgy működik ez a hely, ahogy a Köztársaságban kellene. Harc alakul ki, erre szinte rögtön elborul az agya és elkezdi az Erővel fojtogatni az ellenfelét. Őőő… nem túl gyors ez egy csöppet? Persze ahová kifuttatják végül az remek és szerintem tartogat meglepetéseket is. De az egész évadra valahogy a kapkodás a jellemző, mintha nagyon gyorsan leakarták volna tudni az egészet. Pedig a történetek érdekesek, hozzátesznek a világhoz és a figurákhoz is. Az egyik kedvenc részem az volt, mikor Anakin “teszt” címszó alatt szadizza Ahsoka-t. Gyakorlatilag ezzel már előre megmutatva, hogy nem Vader-ként találta ki például az Inkvizítorok kegyetlen kiképzését, hanem már megvolt ez benne alapból, csak akkor még visszafogta magát.

Szerintem jobb lett volna, ha megmarad a 6 rész, 20 perces játékidő és egy évad egy karakterre fókuszált volna. Hogy legyen valami íve a történeteknek. Mert még az epizódok leosztásánál is zavart érzek. 1. rész Ahsoka csecsemőként. Aztán a 2. rész Dooku és a fiatal Qui-Gon kalandja. Aztán Dooku és Windu akciózik. Majd Dooku végdő átállásának sztorija. Ezután Ahsoka “tesztelése”. Majd az a sztori, amit már könyvben is megírtak, hogy hogyan tér vissza a bujkálásból a lány. Bár állítólag itt bele lett nyúlva a könyvhöz képest (megvan de még nem olvastam). Olyan, mintha időrendet akartak volna követni, ami majdnem stimmel de akkor miért Ahsoka születésével kezdünk, mikor ő pont, hogy fiatal?! Akkor azt a részt nem 2 Dooku epizód közé kellett volna betolni? Szőrszálhasogatásnak tűnik tudom, de itt valami nem kerek!

A felépítési furcsaságai ellenére, a sorozat piszok szórakoztató és a rövidsége miatt gyorsan és könnyen ledarálható. Árad belőle a Star Wars hangulat, látszik, hogy olyan ember csinálta aki szereti a Star Wars-t. Filoni nyilván. Én nem rajongok érte de nem tudom elvenni tőle azt, hogy imádja ezt a világot. Látszik az alkotásain, mégha az én ízlésemmel csak ritkák találkozik is az ő elképzelése. A látvány már sokkal kiforrottabb. Látszik, hogy ez is a Clone Wars stílus de sokkal részletesebb és kevésbé baltával faragott. Biztos, hogy komolyabb lóvét toltak ebbe bele. Jók az akciók is, bár elég kevéske van. A zene gyönyörű, mint minden ami Star Wars, ezzel nem nagyon tudnak hibázni.

Nyúlfarknyi üde kis színfolt a Star Wars egén ez a sorozat. Remélem a 2. évad kiforrottabb és összeszedettebb lesz, mert a koncepció abszolút életképes.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sorozatgeekseg.blog.hu/api/trackback/id/tr1818133084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
A nevem KongFan. H-nélkül.
süti beállítások módosítása