A nevem KongFan. H-nélkül.

2023. november 19. 19:19 - GeekEmbeR

Loki 2. Évad: “Kritika”

img_0739.jpeg

Első évadról a véleményem itt vagy itt

SPOILERES!

Őszintén szólva szóhoz sem jutok. Brutálisan ki volt találva, meg volt írva ez az évad de valahol a felénél azt éreztem, hogy kevésbé szórakoztat, mint az első évad. De ez a lezárás, mindennek egy plusz réteget adott és felhúzta az egész évad szintjét, messze az 1. évad fölé.

A Doctor Who legjobb, legnagyszabásúbb epizódjait idézte meg. Egyszerre szállított feszült izgalmat és húsbavágó drámát, olyan elképesztő audiovizualitással, amire eddig egyik MCU D+ sorozat sem volt képes. Egyszerűen az utolsó epizód, minden másodpercéből sugárzott egy elképesztő monumentalitás. És ahogy egy jó Doctor Who epizódban, a konfliktus megoldása nem harccal történt. Hogy pofán lőjük a főgonoszt. Itt nincs is főgonosz. Ésszel, ravaszsággal ás önfeláldozással érte el a célját a Doktor. Akarom mondani Loki.

Tényleg nagyon sok a párhuzam a Doctor Who-val. A csínytevés egykori istene mindig is okos volt és trükökkel harcolt. Pont, mint a Doktor. Csak ritkán vetette be a testi erejét, olyankor rendre el is bukott. Más kellett. Az a karakterfejlődés és ív, amit ez a figura kapott egyszerűen döbbenetes! Mindig is vágyott a trónra, hogy ő legyen valaminek az ura, Asgard-é, bármié. Nem másokért, hanem saját magáért. Vágyott rá, hogy szeressék. De pont ezért soha sem kaphatta meg ezeket. Bekellett érnie és rájönnie, hogy az uralkodás áldozatokkal jár. Nyikhaj istenkéből valódi istenné kellett válnia. És túlnőve saját magán, megváltást talált de ehhez fel kellett áldoznia magát bizonyos szempontból.

Döbbenetesen erős volt, ahogy Loki felhasználta a hatalmát és tudását és összefogta az időfonalakat és úgy döntött ő lesz az aki mindörökre egyben tartja ezt. Az idők végezetéig! Eleve ahogy az időt megfogta ez a sorozat, az is elképesztően érdekes és kreatív volt. Egészen új oldalát fogta meg a dolognak. És Loki végre elfoglalhatta a nekijáró trónt azzal, hogy most nem önző volt, hanem másokért cselekedett. És túlnőtt Odinon, ő valóban Mindenek Atyja lett azzal, hogy az időfonalakat egybeszőtte egy fává, ami tökéletesen visszautal Yggdrasil-ra, a világfára. Hát Loki egy multiverzum fa magja lett. Ezzel megmentve mindenkit de magát kivonta az egyenletből.

Minden színész remekel. Jók a figurák. De Tom Hiddleston egyszerűen parádésan erős. Minden arcrezdülése, mimikája, hangsúlyozása… Tökéletes! Messze túlmutat ez a figura azon, amit a képregényben felmutattak vele. Kicsit fura volt, ahogy elkezdett puhulni az évad felénél. Hogy ennyire elkezdett megszeretni másokat. Nem értettem mire ez az egész de látva, hogy hova futtatták ki végül, már értem. És totálisan logikus lépés volt.

Én odáig is elmennék, hogy az MCU legérettebb és legjobb írása ez a sorozat. Gyakorlatilag egyedül cipeli a hátán ezt az egész Multiverzum Saga-t, mert hiába, hogy volt 3 film, ami ezzel a témával foglalkozott, azok csak bizonyos aspektusait piszkálták meg a témáknak. A Loki viszont egy átfogó képet ad, hogy mi lehetne/lesz ebből az egészből, ha végre el is kezdenek vele foglalkozni és nem csak kísérleteznek, meg új arcokat hoznak be, akikkel mintha nem is tudnának mihez kezdeni. Legalábbis egyelőre nagyon nehezen tudom betájolni, hogy a Multiverzumos balhéban mégis mi a fenét fog csinálni, mondjuk Shang-Chi, Holdlovag, Vasszív vagy Kate Bishop (bár ő a képregényben is segített szétrúgni Kang seggét, szóval biztos van valami terv).

Túl sokat és túl gyorsan akart a Disney ezzel az egész Multiverzumos dologgal. És pont, mint a fonó nem tudott megbirkózni ezzel a sok szállal. Láthatóan kicsúszott a kezükből az irányítás és kezd szétesni minden. A kérdés az, ki lesz a Marvel Studios-nál Loki. Aki feláldozza magát és a katasztrófa előtt összerántja a szálakat, hogy ne legyen baj. Lesz-e ott egy ilyen hősünk, mint Loki? Merem remélni.

Viszont úgy gondolom, hogy ez a így egy tökéletes lezárása volt a sorozatnak és Loki karakterének is. Nem hiszem, hogy egy 3. évaddal ezt tovább kellene bolygatni. Persze felbukkanhat még meg előkerülhet (biztos, hogy valahogy elő is fog). De ezt a státuszt amit itt elért, nem szabad piszkálni. Fantasztikus volt!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sorozatgeekseg.blog.hu/api/trackback/id/tr418255865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
A nevem KongFan. H-nélkül.
süti beállítások módosítása